Rolex Logo

Rolex

Rolex-klockor är en accessoar som ofta bärs som statussymbol. Rolex är det största lyxvarumärket i världen då det dagligen produceras runt 2000 klockor.

rolex klockor

Schweiziska Hans Wilsdorf och Alfred Davis introducerade Rolex klockor för ungefär 100 år sedan i London. Några år senare öppnade de ett kontor i La Chauz-de-Fonds i Schweiz. Wilsdorf döpte klockan till Rolex för att han ville att namnet skulle vara enkelt att uttala på alla språk.

 

Rolex klockor har under många år varit innovativ i branchen. År 1945 introducerades Rolex Datejust, det första armbandsuret som automatiskt ändrar datum på urtavlan. Rolex Day-Date var det första armbandsuret som automatiskt ändrar både tid och dag på urtavlan. År 1953 introducerades Rolex Oyster Perpetual Submariner, det första armbanduret som var vattentätt upp till 100 meter. Ett år senare lanserades Rolex GMT Master, det första armbandsuret som visade två tidszoner samtidigt.

 

Kollektioner av Rolex klockor

Rolex klockor har tre klockkollektioner; Oyster Perpetual, Oyster Professional och Cellini. Den sistnämnda kollektionen skiljer sig från de två förstnämnda, då Cellini-klockor har ett mer tidlöst och klassiskt utseende. Stilen på Cellini-klockor kan beskrivas som en blandning av klassicism och enkelhet. Klockan har ofta ett brunt eller svart armband som skiljer sig från de flesta andra Rolex klockor som är av silver eller guld. Några av de klassiska Rolexklockorna är OysterQuartz, Daytona, GMT-master, DateJust och Submariner.

Rolex klockor anses vara en statussymbol främst för att de är extremt dyra. En mindre dyr Rolex kan kosta runt 30 000 kronor, men den som har gott om pengar kan spendera upp en halv miljon kronor eller mer. Priset motsvarar ofta antalet diamanter på klockan.

Hans Wildorf introducerade Tudor-klockorna år 1946 och fram tills början av 90-talet ägdes Tudor av Rolex. Idag är Tudor sitt egna varumärke, heltrolexklockor separerat från Rolex. Den största skillnaden mellan Tudor- och Rolex klockor är att den förstnämnda är avsevärt billigare. Tudor-klockor går att köpa för runt 10 000 kronor eller mer. De säljs dock inte i USA, utan endast i Europa och Asien.

Rolex-klockan har synts till på många viktiga händelser och personer. Mercedes Gleitze bar en Rolex Oyster på armen då hon blev den första engelska kvinnan som simmade över Engelska kanalen år 1927. Bergsbestigaren Edmund Hillary hade en Rolex-klocka med sig när han besegrade Mount Everest på mitten av 50-talet. Revolutionären Che Guevara bar en Rolex GMT Master (som för övrigt var stulen av Guevaras CIA-agent Félix Rodríguez). Den vattentäta Rolex Submariner har synts i elva olika James Bond-filmer.

Som med alla dyra varumärken finns det givetvis mängder med kopior. Det mest självklara sättet för att säkerställa att klockan är äkta är att köpa den från en Rolex-handlare. En falsk klocka har en tydlig display som gör att man kan se det inre arbetet i klockan. Riktiga Rolex klockor ser inte ut på det viset. Ett annat enkelt sätt att uttyda om klockan är äkta eller inte är att känna hur tung den är. Guldklockorna är väldigt tunga, så om du har en lätt Rolexklocka är den med all sannolikhet oäkta.

Published by

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *